Prima paginaPortofoliu Ce avem pe stoc!Produse obținute din sfoară împletită!Contactati-ne

20 martie 2011

VOPSITUL TRADITIONAL

     Culorile vechi, care mai rezista pe ziduri si pe pereti, pe mobile sau pe podele, spun, adesea, istorii. Istorii din timpuri stravechi, cand oamenii isi infrumusetau casele cu culori naturale, mult mai expresive si tandre, decat cele chimice din ziua de azi. In cazul in care sunteti o persoana romantica sau tocmai reconditionati o casa veche, a carei patina ati vrea s-o pastrati, sfaturile de mai jos va vor fi de folos:


      Vopsitul cu lapte
  Odinioara, laptele era des folosit ca liant pentru culorile din pulbere. Vopselele obtinute astfel permit vopsitul usor  al obiectelor din lemn sau din ipsos. Odata uscate, ele  sunt translucide si lucioase. Vopsitul cu lapte se foloseste si astazi pentru restaurarea caselor vechi, a lemnariei si mobilelor vechi. Sufrafata trebuie sa fie mata, bine lustruita. Deasupra e bine sa se dea un strat de lac, ca sa reziste mai bine.
 Reteta.
 Ingrediente: 1 litru de lapte, 1 pachet de pigmet (culoare) pudra (cantitatea folosita depinde de culoarea mai inchisa sau mai deschisa pe care vreti s-o obtineti).
 Mod de preparare: diluati pigmentul cu lapte, adaugand putin cate putin, pentru a obtine un terci destul de gros. Daca nuanta vi se pare prea deschisa mai adaugati praf de vopsea.

   Metoda vopsitului cu lapte va permite sa obtineti nuante  foarte diferite de culori si patine, in comparatie cu cele ce se obtin prin culori existente in comert.
     


        Vopstitul cu var
 Cel mai frecvent folosit in trecut, vopsitul cu var va permite sa va improspatati in fiecare an locuinta, din tavan si pana in podea. Cat e uda, culoarea pare intotdeauna mai inchisa ca nuanta decat dupa ce se usuca. Faceti o incercare inainte, pentru a fi sigur de culoarea dabandita la final.
  Reteta
  Ingrediente: 4 litri de apa, 2 kg de var, 700 g sare grunjoasa (care este în formă de bulgări sau are aspect de bulgări).
  Mod de preparare: varsati varul in apa, amestecati  bine si lasati-l sa stea peste noapte. A doua zi adaugati in var sarea dizolvata in 2 litri de apa clocotita. Amestecati din nou si adaugati cantitatea de praf de vopsea necesara.

  Un sfat: pentru a evita darele de vopsele de pe ferestre sau oglinzi, frecati-le inainte de a vopsi cu o jumatate de ceapa cruda. Va impiedica vopseaua sa adere.


  Varul se aplica cu bidineaua doar pe suprafete tencuite. In cazul renovarii, se curata suprafata , crapaturile se finiseaza si se aplica cu bidineaua varul printr-o miscare verticala de du-te-vino, pana la terminarea complecta pe inaltime a benzii, apoi se trece la  urmatoarea banda verticala. Prima data se varuieste tavanul , pentru suprafete mici se foloseste pensula. Sculele se spala cu apa. Se pot aplica mai multe straturi pentru a se obtine o culoare de aceasi nuanta si uniforma pe intreaga suprafata. Pentru ca varul sa adere mai bine la perete se poate baga aracet.

  Exista un obicei in zona mea (sau poate ca mai exista dar eu nu am mai vazut asa ce pe la casele din zona), si anume peste var se aplicau diverse modele cu "role", is facute din cauciuc si au modelele sunt relizate in relief.. Am strans cateva "role" si cand cat de curand am sa postez poze cu aceste scule.
   
 


     Am reusit  si am facut poze la acele "role" de care ziceam mai sus, insa aparatul la care se pune rola nu-l am. Aparatul este destul de simplu include o rola cu un burete ca la trafalet, in timpul folosiri rola cu burete sta in contact cu rola cu modele; pe burete se aplica varul. Am sa postez si imagini cu modele pe care le fac aceste role pe perete......




In urmatoarele doua poze se poate vedea acel aparat: 




4 comentarii:

my perfect leather skirt spunea...

buna ziua,
de unde as putea sa cumpar un astef de trafalet ?

Ragon spunea...

buna ziua, nu stiu daca mai exista in comert acest tip de produs, cel putin eu nu am mai vazut; si eu is in cautare de asa ceva, cel din poze ii al unui vecin care nu doreste sa-l vanda.

Unknown spunea...

Cautati pe Okazii...sunt de vanzare astfel de trafaleti !

Unknown spunea...

Cautati pe Okazii, sunt de vanzare astfel de trafaleti, cu role de cauciuc cu tot !