In prima poza se poate vedea un grajd, pozat din diverse unghiuri. In poza de mai sus este acoperisul grajdului, facut din sindrila, realizata de locuitori din zona.
In general constructiile de la munte sunt montate pe butuci de brad, din cauza terenului in panta si a faptului ca fiind zona de munte nu se poate sapa pentru a se face fundatie la casa. Pe urma se face un zid de piatra sub casa. Sau altii fac stalp de beton in loc de lemn, lumea se modernizeaza.
In urmatoarea poza este tot un grajd acoperit cu sindrila dar ii interesant modelul de acoperis in partea din spate a grajdiului. Si se poate vedea acel mini-acoperis (daca pot sa-i zic asa) care protejeaza pereti de intemperii.
Poza de mai jos ne arata o casa, acoperita tot cu sindrila si prezinta si acel mini-acoperis. poza ii cam de departe astfel incat nu se pot observa bine detalile casei, dar mi-a placut privelistea:). Am sa postez si poze cu casa pozata din diverse ungiuri, mai de aproape:)
Urmatoarea casa imi place mult, imi place simplitatea ei, zidul de piatra, acoperisul in doua ape acoperit cu sindrila de lemn. Este destul de mica , avand un beci, un pridvor si o camera.
Interesant la aceasta sindrila este faptul ca chiar daca nu este tratata cu nici o substanta rezista zeci de ani. Secretul aceastei rezistente in timp a sindrilei este faptul ca este subtire si ingusta. Fiind subtire, ea nu stocheaza mare cantitate de apa. Si dupa parerea mea eu cred ca mai ii un secret si anume: ea fiind obtinuta din boc de brad, prin crapare, astfel lemnul se despica pe lungimea fibrelor lemnului, marind astfel rezistenta sindrilei. Procesul de confectionare este destul de simplu dar meseriasii buni sunt tot mai putini, lemnul pentru sindrila este si acesta pe cale de disparitie. Sindrila se obtine din lemn de o anumita calitate si cu anumite proprietati. Sindrila obtinuta cu ajutorul sculelor de spintecat din lemn de "duzina" nu etanseaza perfect si are o durata de viata redusa pina la 25%. La nevoie, se poate si asa: sindrilele se pot prelucra ulterior debitarii, prin rindeluire si profilare pentru etansare si, in final, tratare cu ulei. Sindrila adevarata se obtine prin crapare cu ajutorul unor cutite speciale.
Un comentariu:
interesant asa acoperis , si cam la cat sar ridica pretul la m2. (:
Trimiteți un comentariu