Prima paginaPortofoliu Ce avem pe stoc!Produse obținute din sfoară împletită!Contactati-ne

4 februarie 2013

Rosia montana

6 Februarie – Ziua Rosiei Montane

Vino alaturi de noi pentru a spune tuturor romanilor, si nu numai, ca rosienii sunt cea mai veche comunitate miniera din Romania, ca Rosia Montana este actul de nastere al poporului roman si ca nu vom accepta niciodata distrugerea ei!

Cu ocazia implinirii a 1881 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, va invitam pe 6 februarie sa sarbatorim Ziua Rosiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului sau natural si cultural exceptional.

Pentru cele mai noi informatii despre programul evenimentului si invitati, urmariti site-ul: www.ziuarosieimontane.ro

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc radacini adanci ale istoriei noastre, precum zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica. Aceste dovezi ale etnogenezei si continuitatii poporului roman sunt amenintate cu distrugerea de catre propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mina aurifera de suprafata din Europa
Urmareste Ziua Rosiei Montane in orasul tau! Intra pe www.ziuarosieimontane.ro
http://www.ecomagazin.ro/6-februarie-ziua-rosiei-montane/















Ziua Rosiei Montane – 1881 de ani de atestare documentara
Cu ocazia implinirii a 1881 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti si Re.Generation va invita in data de 6 februarie la “Ziua Rosiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.
Evenimentul este gazduit de Clubul Taranului Roman transmite Romanian Global News.

“Ziua Rosiei Montane” reprezinta un prilej de a sublinia importanta conservarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana si de a readuce in discutie riscurile la care este supus patrimoniul de catre proiectul minier propus in zona de compania Rosia Montana Gold Corporation.

“La a doua editie a evenimentului, propunem publicului o selectie de filme documentare atat despre Rosia Montana,cat si despre situatiile altor comunitati din lumea intreaga in care au loc proiecte de minerit. Evenimentul va fi continuat cu o sesiune de dezbateri pe aceasta tema, o expozitie de fotografie reflectand istoria afiselor campaniei Salvati Rosia Montana, programul urmand a se incheia cu un concert. Dintre filmele ce vor fi proiectate, mentionam All that Glitters/Tot ceea ce straluceste (r. Tomáš Kudrna, 2010) si Alethea – Amintiri din viitorul Rosiei Montane (r. Petra Holzer si Ethem Ozguven/2007).

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc radacini adanci ale istoriei noastre, precum zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica. Aceste dovezi ale etnogenezei si continuitatii poporului roman sunt amenintate cu distrugerea de catre propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mina aurifera de suprafata din Europa” se arata in comunicatul de presa citat.

“Ziua Rosiei Montane” se va desfasura in data de 6 februarie, la Clubul Taranului Roman, str. Monetariei, nr. 3, Bucuresti. Intrarea este libera.
http://www.ecomagazin.ro/ziua-rosiei-montane/









Niciun comentariu: