13 februarie 2013
Fara comision de mediere la munca in strainatate
Wednesday, 13 February 2013. 10 vizualizări, 0 comentarii, 0 voturi
Fără comision de mediere la munca în străinătate
Autor: Daniela Șerb
Camelia Mihalcea, directorul Eures România, a declarat că Ministerul Muncii va modifica legislaţia în aşa fel încât agenţii privaţi de mediere să nu mai poată percepe românilor comisioane pentru lucrul în străinătate. România este printre puţinele ţări europene unde se mai întâmplă acest lucru.
Muncitorii in constructii pleaca in Occident pentru ca sunt mai bine platiti
„În România, funcţionează Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi care, în mod anacronic faţă de reglementările europene, permite agenţilor privaţi de mediere a forţei de muncă să perceapă comisioane de la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. În majoritatea statelor membre UE este interzisă perceperea oricărei forme de comision de plată de la căutătorul de loc de muncă, respectiv de la şomer. Toate comisioanele sunt în sarcina angajatorului, a celui care vrea această forţă de muncă”, a explicat Camelia Mihalcea.
Declaraţia a fost făcută astăzi, la Bucureşti, în cadrul seminarului „Şase ani de restricţii pe piaţa muncii pentru români”, organizat de Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia Erste, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network.
Mihalcea a arătat că '”această portiţă legislativă” a fost folosită de unii agenţi privaţi, iar mulţi români au avut de suferit. Mihalcea a mia spus că acest comision de mediere nu se lua pentru ocuparea unui loc de muncă, ci pentru trecerea pe o listă şi eventualitatea ocupării unuia.
„Contractul de mediere nu este acelaşi lucru cu un contract de muncă, oamenii au dat banii şi s-au trezit înşelaţi. Au plătit zeci sau chiar sute de lei sau euro şi nici nu au obţinut un loc de muncă în străinătate, aşa cum sperau. Noi am sesizat Inspecţia Muncii, cu care avem o foarte bună colaborare, iar aceasta a acţionat, potrivit legii. Şi chiar dacă se închide respectiva firmă, apare alta cu aceleaşi practici”, a spus directorul EURES pentru România.
Camelia Mihalcea a precizat că, la Ministerul Muncii, a fost iniţiat un proces de modificare a Legii 156/200 în scopul armonizării acesteia cu prevederile europene.
La aceeaşi dezbatere, europarlamentarul Renate Weber a considerat că este „inadmisibil să avem un cadru legal care să permită asemenea comportamente”: „Este obligaţia Guvernului român şi a Parlamentului să rezolve această problemă. Şi, dacă nu o rezolvă repede, atunci înseamnă cu sunt alte interese, iar alte interese au fost tot timpul, de aceea de ani de zile această situaţie există”
Citiţi mai mult: Fără comision de mediere la munca în străinătate - Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/fara-comision-de-mediere-la-munca-in-strainatate-1023622.html#ixzz2KnhvtjSjEVZ.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu